De baby checklist
Wat leuk, gefeliciteerd! Jullie worden (opnieuw) ouders. Er komt veel kijken bij het krijgen van een kindje. Niet alleen fysiek maar ook zeker mentaal. Omdat wij in 2017 onze eerste zoon en in 2021 onze tweede zoon mochten verwelkomen weten we maar al te goed hoe mooi en leuk het is.
Facilitair moet er veel geregeld worden. Met dit laatste hopen we jullie een beetje op weg te kunnen helpen met deze handige 'Wij worden ouders'-checklist.
1. Papa's: Erkennen van jouw zoon of dochter
Mochten jullie nog niet getrouwd zijn, dan is op papier niet automatisch geregeld wie de vader of niet biologische moeder is. Hiervoor zul je je kind moeten erkennen. Dat kan al tijdens de zwangerschap of nadat het kind geboren is. Wil je dit doen vòòr de bevalling? Dan heet dit bij de overheid 'Erkenning van de ongeboren vrucht'. Dit 'erkennen van de ongeboren vrucht' kan je samen met de (biologische) moeder doen bij de gemeente waar de erkenner woonachtig is.
Met het erkennen komen verschillende rechten en plichten. Voor meer informatie kan je kijken op de website van de rijksoverheid.
Een aantal redenen waarom je een kind zou willen erkennen:
- Het kind kan de achternaam van de erkenner krijgen
- De erkenner kan het gezag krijgen over het kind
- Wettelijk staat het recht op omgang met de erkenner sterker
- Het erfrecht is makkelijker geregeld
2. Zoek een verloskundigenpraktijk
Het zoeken van een verloskundigenpraktijk hoeft niet al te moeilijk te zijn. In elke plaats is er wel genoeg keuze. In 't Gooi bevelen wij Geboortehuis aan. Wij hebben een hele prettige ervaring met deze praktijk.
Kies voor een verloskundige die voor jou prettig aanvoelt en ook eentje waar je niet te ver voor hoeft te reizen.
3. Het kinderdagverblijf en later Buitenschoolseopvang
Het klinkt misschien nog heel vroeg in de tijd, maar op tijd op zoek naar een kinderdagverblijf en buitenschoolseopvang is helemaal niet zo heel gek meer als je zwanger bent. Tegenwoordig zijn er vrijwel overal wel wachtlijsten. Zeker in de randstad. Als je opzoek gaat is het belangrijk om te weten of een kinderdagverblijf (ookwel KDV) verticale of horizontale groepen aanhoudt. Verticale groepen hebben groepjes met kinderen van verschillende leeftijden (bijvoorbeel 0-4 jaar). Horizontale groepen hanteren meestal kindergroepen van (0-2 jaar). Er zijn ook kinderdagverblijven die kleinere horizontale groepen hanteren waarin dit soort KDV's beginnen met een specifieke babygroep (0-1 jaar).
In ons geval kozen wij initeel voor een KDV die een horizontale groep hanteerde van (0-2 jaar). Toch merkte wij al snel dat dit niet bij ons en ons kindje paste. Er was te weinig aandacht voor de behoefte van een pas geboren kindje. Immers gaan baby's op z'n vroegst al na 6 weken naar de KDV. Als er dan kindjes rondlopen die al 2 jaar zijn vergt dat een hele andere aanpak van de groepsleiders en begeleiders op de groep.
Wij zijn kort daarna geswitched naar een KDV dat een specifieke babygroep had met kindjes van (0-1 jaar). Wij vinden dat de aandacht voor de babies dan optimaal is. Jouw pasgeborene kan beter in het ritme van de groep mee en daarnaast kunnen de juffies makkelijker rekening houden met het schema van jouw kindje.
4. Het aangeven van jullie pasgeboren kindje
Aangeven van een kind moet binnen 3 dagen na de geboorte van het kind. In steeds meer gemeenten kan dit online. Check in de gemeente van jullie woonplaats of dit tot de mogelijkheden behoort. Kijk op de website van de rijksoverheid voor meer informatie over de aangifte van jullie pasgeborene.
7. Kraamzorg regelen
Wanneer vastgesteld is dat je zwanger bent kunnen jullie je orienteren op een kraamhulp instelling. Er zijn verschillende kraamzorg organisaties met allen een eigen visie en werkwijze. In Nederland is kraamhulp wettelijk vastgesteld. Het wettelijk minimum is 24 uur verspreid over 8 dagen. In de praktijk gaat eigenlijk altijd om 45 uur verdeeld over 8 dagen. Het maximum is 80 uur. Hoeveel uur er een kraamverzorgster bij jullie langs komt hangt af van de bevalling en jullie situatie op dat moment.
Het officieel aanvragen van kraamzorg gebeurd meestal tussen de 12 en 16 weken. Over het algemeen wacht je tot de termijnecho. De verloskundigepraktijk kan op dat moment de uitgerekende datum vaststellen. Hierop kan een kraamhulp organisatie dan anticiperen met de planning van een kraamverzorgster.
6. Shoppen! De babyuitzetlijst!
Onderstaande uitzetlijst hebben wij met zorg samengesteld. Hou ook rekening met het seizoen van je bevalling. De truitjes, broekjes en sokkjes die jullie in de winter nodig zulllen hebben zijn dikker dan degene die jullie kindje in de zomer zal dragen. Koop ook niet te veel! Jullie baby groeit erg snel en zal na 2 maanden het meeste al niet meer passen.
Kleding en basics
- 4x Rompers (lange mouwen)
- 4x Rompers (korte mouwen)
- 4x Broekjes
- 4x Truitjes
- 4x Sokjes
- 4x Mutsjes
- 2x Badcape
- 2x Kruik
Verschoning
- Luiers maat 1
- Natte doekjes
- Sudocrem
- Vaseline
- Babythermometer
- Paracetamol 120 mg
Voeding
- Nutrilon 1 (of ander merk, als het maar zuigelingmelk is)
- Flesje met speen (maat 1)
De kinderkamer
- Ledikant
- Commode
- Comfortabele stoel (voor jullie om in te zitten bij het voeden/troosten)
- Babyfoon of Babycamera
- Babybadje
Voor onderweg
- Kinderwagen
- Autostoel
- Luiertas (met luiers, natte doekjes, klein potje Sudocrem)